Media-ondernemer en miljardair John de Mol – en/of zijn beleggingsadviseur – heeft uitstekend heeft gegokt met de belegging in het kwakkelende Delta Lloyd.

Dinsdag werd bekend dat Talpa Beheer, het investeringsvehikel van de televisiemagnaat, zijn belang van 5,3 procent in de verzekeraar heeft verkocht aan NN Group (Nationale-Nederlanden), dat van plan is om Delta Lloyd over te nemen.

De verkoopprijs bedraagt een kleine 132 miljoen euro, wat per aandeel neerkomt op 5,36 euro, maakte NN dinsdag bekend. De Mol heeft daarbij genoegen genomen met een bescheiden korting op de prijs van 5,40 euro per aandeel die NN eerder voor heel Delta Lloyd op tafel legde.

Desondanks heeft De Mol aardig verdiend aan zijn beleggingen in Delta Lloyd. De verzekeraar lag sinds het najaar van 2015 flink onder vuur op de beurs. De verzekeraar worstelde met zijn verdienmodel, want traditionele levensverzekeringen zijn minder populair en met bankspaarproducten valt minder te verdienen.

Bovendien lag Delta Lloyd overhoop met een van zijn grootste aandeelhouders over het uitgeven van 1 miljard euro aan nieuwe aandelen om de kapitaalbuffers te verhogen.

Kans voor De Mol

De Mol zag de forse koersdaling van Delta Lloyd duidelijk als een beleggingskans.

Op 2 februari 2016 meldde De Mol de aankoop van 7,2 miljoen aandelen Delta Lloyd en op 24 februari bleken daar nog 4,8 miljoen stuks bij te zijn gekomen. Ervan uitgaande dat De Mol zijn belang in de loop van januari en februari heeft opgebouwd, kom je dan op een bedrag van ongeveer 61 miljoen euro dat De Mol heeft uitgegeven aan de opbouw van zijn belang (tegen de koers vóór de claimemissie).

Bij de claimemissie van maart heeft De Mol nog eens 34 miljoen euro besteed bij de aankoop van nieuwe aandelen Delta Lloyd. Die werden voor 2,85 euro per stuk aangeboden.

Bij elkaar heeft De Mol naar schatting zo’n 95 miljoen euro in Delta Lloyd gestoken en zijn belang nu verkocht voor 132 miljoen euro. De winst bedraagt daarmee ongeveer 37 miljoen euro… binnen 12 maanden.

Voor een doorsnee Nederlander is 37 miljoen euro een vermogen; voor de man die volgens zakenblad Quote 2,5 miljard euro waard is, komt er een leuk zakcentje bij.

LEES OOK: Dit willen Nederlandse politieke partijen met de belasting op je spaargeld